Cutting Room

Weefselkweek (Tissue Culture)

Vitro Westland is gespecialiseerd in ‘tissue culture’, ofwel weefselkweek. Weefselkweek is een methode om planten snel te vermeerderen onder steriele condities. Deze techniek wordt gebruikt om van nieuwe of bestaande rassen snel een groot aantal planten te produceren.

Het weefselkweek-proces

In de basis is weefselkweek een vorm van ‘stekken’, alleen worden alle factoren bij weefselkweek handmatig bevorderd. Zo wordt alleen het groeipunt van de plant geplaatst en zijn de omstandigheden waaronder de planten worden geplaatst, kunstmatig geoptimaliseerd. De planten staan in het laboratorium in bakjes met een geprepareerde voedingsbodem en worden vervolgens in een optimale omgeving bewaard. Door deze kunstmatige beïnvloeding, wordt de groei gestimuleerd en ontstaan telkens nieuwe ‘steks’ die iedere 4-8 weken kunnen worden gesplitst en als nieuw groeipunt kunnen worden geplaatst. Door deze werkwijze neemt het aantal planten exponentieel toe en komt zodoende het eindproduct van Vitro Westland tot stand; de plantjes worden in bijvoorbeeld plastic kuipjes per 20 stuks door kwekerijen ingekocht. Op de kwekerij worden de plantjes geacclimatiseerd en afgehard en komen de uiteindelijke vaste planten, potplanten, snijbloemen of bolgewassen tot stand.

Er zijn verschillende methodes van weefselkweek (bijvoorbeeld auxillaire methode, ook wel okselknopmethode genoemd, somatische embryogenese, meristeemcultuur) en wij passen afhankelijk van het type gewas de meest passende methode toe.

Volledig steriel
Entkamer

Volledig steriel

Voor de kwaliteit van het eindproduct is het heel belangrijk dat het hele proces en alle bijbehorende handelingen steriel plaatsvinden. Uiteraard worden bij Vitro Westland alle voorschriften op dit vlak nauwkeurig nageleefd; zo weet u zeker dat ons eindproduct altijd aan de hoogste kwaliteitsnormen voldoet.

Kwekerij in Polen

Naast onze laboratoria beschikken we in Polen over een eigen kwekerij. Zodoende kunnen wij u voorzien van het weefselkweek-product in verschillende stadia. Zo is het mogelijk om bij ons weefselkweekplanten als stage 3 (dit komt direct uit het lab) af te nemen.

Weefselkweek voor vrije verkoop en op contract-basis

Onze weefselkweek is gericht op de vrije verkoop van gewassen, maar we produceren ook op specifieke wensen van de klant. Zo bieden we een ruim assortiment aan gewassen waar we licentiehouder van zijn of die niet (meer) kwekersrechterlijk beschermd zijn. We kunnen daarnaast op basis van bijvoorbeeld één unieke plant de weefselkweek op gang brengen en deze op specifieke aanvraag vermeerderen, bewortelen en opkweken.

Kas Polen